فهرست مطالب

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال نهم شماره 4 (پیاپی 39، مهر 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله های پژوهشی
  • محمد جواد شیرانی، رامین مشرف، مهدی بهرامی، حسن خواجه پور صفحات 293-302
    مقدمه
    هدف اصلی از درمان بیماران بی دندان، افزایش رضایت آن ها است. فشار بیش از حد بر بافت حمایت کننده دنچر باعث ناراحتی بیمار می شود. الگوهای اکلوزالی مختلفی در پروتز کامل مورد استفاده قرار می گیرند. در این مطالعه ضمن معرفی اکلوژن باکالی شده، میزان فشار ناشی از این اکلوژن زیر بیس پروتز حین جویدن، با اکلوژن های کاملا بالانس دو طرفه و لینگوالی شده مقایسه شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی، با استفاده از شبیه سازی شرایط دهانی در آزمایشگاه، سه دست پروتز کامل برای 5 بیمار ساخته شد که الگوهای اکلوزالی مختلفی داشتند. سپس حین خرد کردن مکعب ها و ورقه های هویج، میزان فشار وارد بر بافت شبیه ساز از جانب بیس در ناحیه باکال شلف توسط استرین گیج اندازه گیری شد. در نهایت میانگین فشارهای وارد بر بافت، توسط آزمون Paired-t در نرم افزار SPSS نسخه 16 در سطح معنی داری 05/0 مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    حین خرد کردن ورقه های هویج با اکلوژن کاملا بالانس دو طرفه، به طور معنی داری فشار بیشتری نسبت به اکلوژن های لینگوالی شده (03/0 = p value) و باکالی شده (04/0 = p value) وارد شد. این تفاوت برای خرد کردن مکعب های هویج معنی دار نبود (24/0 = p value) و (45/0 = p value). به علاوه، تفاوت معنی داری بین اکلوژن های لینگوالی شده و باکالی شده در خرد کردن ورقه ها وجود نداشت (74/0 = p value).
    نتیجه گیری
    با در نظر داشتن محدودیت های مطالعه، خرد کردن ورقه های هویج هنگام استفاده از اکلوژن های باکالی شده و لینگوالی شده، فشار کمتری بر باکال شلف ها وارد می کند.
    کلیدواژگان: پروتز کامل، اکلوژن دندانی، توزیع فشار
  • طاهره اسکندریان، رفعت باقری*، نجمه محمدی صفحات 303-311
    مقدمه

    امروزه از روش های متنوعی برای برداشت و حذف پوسیدگی دندانی استفاده می شود. برداشت پوسیدگی به روش شیمیایی- مکانیکی نوعی تکنیک غیر تهاجمی است که علاوه بر این که بافت عفونی را بر می دارد، ساختار دندانی سالم را نیز حفظ کرده و از تحریک پالپی و ناراحتی بیمار جلوگیری می کند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی استحکام باند برشی نوعی ادهزیو سلف اچ دو مرحله ای به عاج دمینرالیزه پس از برداشتن عاج عفونی به وسیله هندپیس در مقایسه با کاریوسالو (Carisolv) در مولرهای شیری بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه آزمایشگاهی، 60 عدد دندان مولر شیری دارای پوسیدگی اکلوزالی که به تازگی خارج شده بودند، جمع آوری گردیدند. نمونه ها به دو گروه تقسیم شدند. هر نمونه به صورت عمودی در جهت باکولینگوال و مزیودیستال به منظور ایجاد 4 نمونه برش داده شد. در گروه یک پوسیدگی توسط ژل کاریوسالو و در گروه دوم پوسیدگی توسط فرز و هندپیس برداشته شد و سپس نمونه ها با کاربرد باندینگ کلیر فیل اس ای باند و کامپوزیت با استفاده از مولد به قطر 4/1 میلی متر و ارتفاع 2 میلی متر در سطح اکلوزال ترمیم شدند. حدفاصل اتصال در معرض تست استحکام برشی با استفاده از دستگاه تست یونیورسال قرار گرفت. مقادیر عددی استحکام باند برشی برای هر گروه محاسبه شد و با استفاده از نرم افزار SPSS و بر اساس آزمون آماری t آنالیز آماری انجام گردید (05/0 = α).

    یافته ها

    میانگین استحکام باند برشی در گروه کاریوسالو 1/6 ± 7/19 و در گروه هندپیس 5/5 ± 3/17 مگاپاسکال بود. بین دو روش برداشت پوسیدگی از لحاظ آماری اختلاف معنی دار وجود نداشت (308/0 = p value).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، بین استحکام باند برشی ترمیم کامپوزیت به عاج آماده شده به هر دو روش برداشت پوسیدگی (کاریوسالو و هندپیس) با استفاده از باندینگ کلیر فیل اس ای باند، تفاوتی وجود نداشت.

    کلیدواژگان: تهیه حفره دندانی، چسباننده ها، استحکام باند، دندان شیری
  • فریده بحرانی، رضا درفشی، فتح الله مزارعی، حمیدرضا همتی صفحات 312-320
    مقدمه
    یکی از مشکلات پروتزهای پارسیل متحرک، جدا شدن رزین آکریلی از فریم ورک فلزی می باشد. در این راستا عوامل متعددی در اتصال شیمیایی و مکانیکی باند دخیل هستند. هدف از این مطالعه، بررسی اثر سندبلاست و کاربرد پرایمر بر استحکام اتصال رزین به فریم ورک های با طرح نردبانی و مشبک بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی، 30 نمونه فریم کروم کبالت نردبانی (A) و 30 نمونه به صورت شبکه ای (B) ساخته شد. هر کدام از طرح های نردبانی و مشبک به 3 گروه تقسیم گردید. 10 نمونه به عنوان گروه شاهد (A1، B1)، 10 نمونه سندبلاست زده شده (A2، B2) و 10 نمونه علاوه بر سندبلاست به پرایمر نیز آغشته شدند (A3، B3). سپس روی تمام نمونه ها آکریل گذاری انجام شد. استحکام اتصال رزین و فلز با دستگاه اینسترون سنجیده و داده ها بر حسب نیوتن (N) ثبت شد و با استفاده از آزمون های آماری Two-way ANOVA و Tukey مورد بررسی قرار گرفت (05/0 = α).
    یافته ها
    بین سه روش آماده سازی تفاوت معنی داری وجود داشت (001/0 > p value). بین میانگین استحکام در طرح نردبانی (N 24/207 ± 90/758) و مشبک (N 83/216 ± 60/718) تفاوت معنی دار نبود (133/0 = p value). میانگین استحکام در روش سندبلاست و پرایمر (N 18/86 ± 38/947) به طور معنی داری از روش سندبلاست (N 11/142 ± 50/749) بیشتر (001/0 > p value) و روش سندبلاست به طور معنی داری از گروه شاهد (N 09/164 ± 47/539) بیشتر بود (001/0 > p value). سندبلاست به تنهایی باعث افزایش 38 درصدی و روش سندبلاست همراه با پرایمر افزایش 75 درصدی اتصال آکریل به فلز را به همراه داشت.
    نتیجه گیری
    روش سندبلاست و روش سندبلاست و پرایمر به طور قابل ملاحظه ای باعث افزایش استحکام اتصال آکریل به فلز می شوند. اعمال سندبلاست به همراه پرایمر باعث ایجاد قوی ترین اتصال رزین در هر دو طرح فریم ورک می شود.
    کلیدواژگان: پروتز پارسیل متحرک، رزین های آکریلی، آلیاژها
  • مهرداد عبدی نیان، نفیسه فاضلیان صفحات 321-328
    مقدمه
    با توجه به کاربردهای مختلف رادیوگرافی پانورامیک در دندان پزشکی، تعیین میزان تغییرات ابعادی در هر منطقه از تصویر می تواند در کاربرد بالینی بهتر آن موثر باشد. هدف از این مطالعه، تعیین میزان بزرگ نمایی افقی و عمودی مناطق مختلف دو فک در تصاویر پانورامیک آنالوگ بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، تعداد 10 عدد جمجمه خشک انسان توسط گوتاپرکا در نواحی مختلف دندانی (سانترال، لترال، کانین، پر مولرهای اول و دوم و مولرهای اول و دوم) در فواصل افقی و عمودی نشان دار شده و تصاویر از هر جمجمه توسط دو دستگاه پانورامیک آنالوگ Soredex Cranex-Tome، Planmeca XC تهیه شد. اندازه گیری بر روی جمجمه ها و رادیوگرافی ها توسط دو مشاهده گر به طور مستقل انجام شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 18 وارد گردید. بزرگ نمایی افقی و عمودی در هر ناحیه محاسبه و اختلاف آن با بزرگ نمایی اعلام شده توسط کارخانه سازنده در هر دستگاه در سطح معنی داری 95/0 محاسبه شد. ضریب ارتباط بینابینی در هر مشاهده گر و بین مشاهده گران به دست آمد.
    یافته ها
    میانگین بزرگ نمایی افقی و عمودی در دستگاه Planmeca XC به ترتیب 15/0 ± 04/1 و 08/0 ± 15/1 و اختلاف میانگین بزرگ نمایی افقی و عمودی با بزرگ نمایی اعلام شده توسط کارخانه سازنده به ترتیب 046/0- و 15/0- بود. میانگین بزرگ نمایی افقی و عمودی در دستگاه Soredex cranex-tome به ترتیب 15/0 ± 05/1 و 08/0 ± 17/1 گزارش گردید و اختلاف آن ها با بزرگ نمایی اعلام شده توسط کارخانه سازنده به ترتیب 12/0- و 24/0- بود. ضریب ارتباط بینابینی در هر مشاهده گر 98 درصد و بین مشاهده گران 95 درصد به دست آمد
    نتیجه گیری
    با در نظر گرفتن محدودیت های مطالعه حاضر، بزرگ نمایی های افقی و عمودی اعلام شده توسط کارخانه سازنده با کاربرد هر دو دستگاه در مناطق مختلف دو فک قابل اطمینان می باشد.
    کلیدواژگان: جمجمه خشک انسان، رادیوگرافی پانورامیک، بزرگ نمایی رادیوگرافی
  • روشنک غفاری، مسعود خبیری، مهدی رفیعیان، الناز خرمی، شهناز نیکزاد * صفحات 329-336
    مقدمه

    استفاده از دستگاه های اشعه ایکس دستی قابل حمل در دندان پزشکی در حال گسترش است. کارکنان مراکز رادیولوژی دندان پزشکی اغلب از این که در معرض خطرهای مرتبط با تابش باشند، نگران هستند. هدف از مطالعه حاضر، تعیین میزان اشعه پراکنده اطراف دستگاه رادیوگرافی دندانی قابل حمل PORT-XII بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، اندازه گیری دوز اشعه در 6 موقعیت اطراف دستگاه PORT-XII (بالا، پایین، راست، چپ، پشت و جلو، فاصله 1 متری از دستگاه) انجام شد. اندازه گیری دوز اشعه توسط شمارشگر گایگرمولر انجام گرفت. رادیوگرافی ها با دستگاه PORT-XII با کیلو ولتاژ 60، میلی آمپر 2 و متوسط زمان 3/0 ثانیه با استفاده از فیلم پری مکس با سرعت E تهیه شد، این کار بر روی 15 بیمار انجام شد. نتایج با حداکثر دوز مجاز سالانه مقایسه شدند. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 18 به وسیله آنالیز واریانس یک طرفه ANOVA و t تک نمونه ای تجزیه و تحلیل شدند (05/0 = α).

    یافته ها

    اشعه برگشتی اندازه گیری شده، در موقعیت های مختلف دستگاه و فاصله 1 متری از دستگاه کمتر از حداکثر دوز مجاز سالانه (50 میلی سیورت) بود. اشعه برگشتی در پشت دستگاه از بقیه جهات بسیار کمتر و به طور میانگین 3-10 × 98/0 میلی سیورت و دارای اختلاف معنی دار با سایر جهات بود (001/0 > p value)، اما سایر جهات با هم اختلاف معنی داری نداشتند (169/0 = p value) میانگین دوز اندازه گیری شده در مجاور دستگاه PORT-XII، 002/0 میلی سیورت و در فاصله 1 متری 04/0 میلی رونتگن بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه، دوز اندازه گیری شده در استفاده از دستگاه PORT-XII کمتر از میزان مجاز بود.

    کلیدواژگان: تابش حرفه ای، دوز رادیاسیون، اشعه پراکنده
  • رحیم بحری نجفی، محمد فاضل پورابوطالب، ابوالفضل اصلانی، محمد پیکان پور، امید فاخران اصفهانی صفحات 337-348
    مقدمه
    مدت بی حسی بافت نرم پس از تزریق داروی بی حسی در دندان پزشکی، اغلب طولانی است که سبب دشواری در بلع، تکلم، گاز گرفتن ناخواسته بافت نرم و اختلال موقت کیفیت زندگی می شود. تزریق داخل دهانی فنتول آمین مزیلات برای کاهش مدت بی حسی استفاده می شود. به منظور آسیب بافتی کمتر و کاهش درد، می توان از شکل دارویی مخاط چسب به جای شکل تزریقی استفاده کرد. در این مطالعه، فیلم دو لایه مخاط چسب فنتولامین مزیلات، دارای یک لایه مقاوم برای نفوذ یک طرفه دارو، طراحی و ارزیابی شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش تجربی، از پلیمرهای مخاط چسب به همراه دارو در لایه اول و از اتیل سلولز برای لایه دوم استفاده شد. از پلاستی سایزر و از هم پاشاننده و نیز ماده اسموتیک هم در لایه اول استفاده شد. فیلم های تهیه شده از نظر ویژگی های فیزیکی و داروسازی مانند انعطاف، ضخامت، چسبندگی in vivo، زمان شروع از هم پاشیدن و انحلال، pH سطحی و مقدار دارو و روند آزاد سازی در in vitro ارزیابی شدند. فرمولاسیون برگزیده، بر اساس معیارهای استاندارد موجود در مطالعات پیشین انتخاب شد.
    یافته ها
    با تهیه فرمولاسیون های مختلف (44 فرمولاسیون)، بهترین فرمولاسیون مخلوط پلیمرهای پلی وینیل الکل و سدیم کربوکسی متیل سلولز و از هم پاشاننده سدیم استارچ گلایکولات، با ویژگی های فارماسیوتیکس مطلوب بود که بیشترین میزان آزادسازی (96 درصد) را در پی داشت. پلیمر اتیل سلولز cps 100 و حلال الکل به منظور ساخت لایه دوم (مقاوم) انتخاب شد. فرمولاسیون منتخب دارای ویژگی های استاندارد، بر اساس مطالعات پیشین بود.
    نتیجه گیری
    تهیه فیلم مخاط چسب فنتولامین مزیلات به منظور بازگشت بی حسی موضعی بافت نرم در دندان پزشکی، با ویژگی های دارویی مناسب امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: بی حسی موضعی، فنتول آمین مزیلات، داروسازی
  • مجید اکبری، مهسا شریفی، محمد جواد مقدس صفحات 349-357
    مقدمه
    دندان های درمان ریشه شده از دندان های سالم ضعیف تر هستند. استفاده از پست کامپوزیتی تقویت شده با فایبر در درمان این دندان ها به علت تشابه خصوصیات فیزیکی مکانیکی آن ها به عاج می تواند یک مجموعه پوست و کور یکپارچه را ایجاد کند. هدف از این مطالعه، بررسی استحکام شکست دندان های ترمیم شده با سه نوع مختلف پست فایبر گلاس بود.
    مواد و روش ها
    در این بررسی آزمایشگاهی مداخله ای، 30 دندان ثنایای میانی فک فوقانی کشیده شده انسانی که از نظر اندازه تشابه داشتند، انتخاب شد تاج از 2 میلی متر بالاتر از محل اتصال مینا و عاج قطع شد و درمان ریشه انجام گرفت. نمونه ها به سه گروه 10 تایی تقسیم شدند (10 = n). در گروه 1 از پست HtCo، گروه 2 از پست Anthogyr و در گروه 3 از پست Svenska استفاده شد. پست ها با سمان پاناویا سمان شده و سپس دندان ها با کامپوزیت، ترمیم شدند. استحکام شکست دندان ها توسط ماشین تست یونیورسال اندازه گیری شد و نتایج با آزمون ANOVA مقایسه شد (05/0 = α).
    یافته ها
    میانگین استحکام شکست در گروه 1 (HtCo) 59/213 ± 74/564، گروه 2 (Anthogyr) 33/390 ± 12/629 و گروه 3 (Svenska)59/282 ± 84/779 نیوتن بود که با یکدیگر تفاوت معنی داری نداشتند (285/0 = p value).
    نتیجه گیری
    ترمیم های انجام شده با پست های گلاس فایبر ایرانی (HtCo)، مقاومت به شکست مشابه با دو نوع پست مشابه خارجی داشت.
    کلیدواژگان: روش پست و کور، دندان درمان ریشه شده، کامپوزیت رزین
  • فرزانه شیرانی، مریم سخایی منش صفحات 358-368
    مقدمه
    پوسیدگی دندانی یکی از مهم ترین بیماری های محیط دهان است که با از دست رفتن مواد معدنی در ابتدا به صورت یک «ضایعه سفید» بروز پیدا می کند. هدف از انجام این پژوهش، بررسی و مقایسه اثر تغییر رنگ حاصل از کاربرد ترکیبات رمینرالیزه کننده بر مینای سالم و مینای دمینرالیزه بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آزمایشگاهی، 96 دندان اینسیزور فک بالای سالم به صورت تصادفی به شش گروه 16 تایی تقسیم شدند، گروه 1، 2 و 3 گروه های مینای سالم و گروه 4، 5 و 6 گروه های مینای دمینرالیزه. نمونه های سه گروه دوم (گروه های 4، 5 و 6) جهت شبیه سازی ضایعات سفید، وارد فاز دمینرالیزاسیون شدند. سپس گروه های 1 و 4 با CPP-ACFP (Casein phosphopeptide- Amorphous calcium fluoride phosphate)، گروه های 2 و 5 با CPP-ACP (Casein phosphopeptide- Amorphous calcium phosphate) و گروه های 3 و 6 با دهان شویه فلوراید مورد درمان قرار گرفتند. مشخصات رنگی دندان ها قبل و پس از 3 هفته درمان توسط اسپکتروفتومتری (بر اساس شاخص های CIELAB) ثبت گردید. نتایج حاصل با نرم افزار SPSS نسخه 16 و توسط آزمون های آنالیز واریانس با مشاهدات تکراری، آنالیز واریانس یک طرفه و دو طرفه تجزیه و تحلیل شد (05/0 = α).
    یافته ها
    میانگین تغییر رنگ (ΔE) در مرحله دمینرالیزاسیون برای سه گروه دمینرالیزه شده 21/4 ± 75/10 و در مرحله درمان برای دو گروه سالم و دمینرالیزه شده به ترتیب 53/7 ± 09/18 و 35/4 ± 94/7 به دست آمد. تفاوت معنی داری بین میانگین ΔE سه ماده درمانی وجود نداشت (05/0 < p value).
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های مطالعه حاضر، به نظر می رسد استفاده از ترکیبات رمینرالیزه کننده می تواند تغییر رنگ (ΔE) قابل توجهی در رنگ دندان سالم و دمینرالیزه ایجاد نماید و می تواند به ایجاد ظاهر نهایی بهتر کل دندان دچار ضایعه سفید کمک نماید.
    کلیدواژگان: اسپکتروفوتومتری (طیف نور سنجی)، پوسیدگی دندانی، CPP، ACP~، سدیم فلوراید
  • مقاله های مروری
  • عباس علی خادمی، نعیمه خادمی، الهام شادمهر صفحات 369-377
    مقدمه
    روزانه کودکان زیادی در اثر حوادثی چون زمین خوردن در مدرسه، نزاع با کودکان یا افتادن از دوچرخه دچار آسیب دندان های دایمی می شوند و به مطب دندان پزشکان مراجعه می کنند. یکی از جدی ترین صدمات دندانی، اوالژن (Avulsion) یا خروج کامل دندان از فک است. در نمای بالینی آن، حفره دندانی خالی است یا با لخته خونی پر شده است. این نوع آسیب دندانی، اضطراب زیادی برای والدین و کودک به همراه دارد و در صورت عدم درمان به موقع و مناسب عوارض جبران ناپذیری از جمله از دست رفتن دندان دایمی کودک، ایجاد مشکلات زیبایی، کاهش اعتماد به نفس، بی نظمی در اکلوژن و مشکلات تغذیه ای ایجاد می کند. هدف از این مطالعه، جمع آوری آخرین اطلاعات علمی در مورد دندان های خارج شده از فک بود.
    شرح مقاله: جستجوی الکترونیکی در PubMed و Medline برای مطالعات کارآزمایی بالینی کنترل شده و مقالات مروری و راهنماهای انجمن اندودنتیست های آمریکا در مورد تشخیص، طرح درمان و جلسات پیگیری دندان های ضربه دیده بود. مقالات تا ابتدای سال 2013 جمع آوری شدند.
    نتیجه گیری
    از آن جا که دندان پزشکان عمومی بیشترین تماس را با این موارد دارند و خط اول درمان این کودکان محسوب می شوند، می توانند با انجام اقدامات درمانی صحیح و به موقع از بسیاری از این عوارض پیشگیری کنند. بنابراین دانستن اطلاعات علمی در مورد تشخیص، طرح درمان، اقدامات درمانی و جلسات پیگیری اوالژن برای عموم دندان پزشکان و متخصصین ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: دندان خارج شده، حفره دندانی، درمان ریشه، اسپلینت ها
  • سید محمد رضوی، مریم جعفری، سعیده خالصی * صفحات 378-392
    مقدمه

    کارسینوم سلول سنگفرشی دهان، دهمین سرطان شایع در جهان است. یکی از وظایف مهم و اساسی دندان پزشکان عمومی، تشخیص به موقع و ارجاع بیماران دارای ضایعات دهانی مشکوک به بدخیمی می باشد. هدف از این مطالعه، مروری بر ضایعات پیش سرطانی دهان و مراحل لازم جهت تشخیص به موقع آن ها به ویژه در مطب دندان پزشکان عمومی بود.
    شرح مقاله: در این مطالعه، تحقیقات انجام شده در بازه زمانی سال های 2000 تا 2012 در مورد ضایعات پیش سرطانی دهان، نمای بالینی آن ها و روش های افتراق آن ها از یکدیگر توسط جستجو در سایت های PubMed، EBSCO، ISC،Google Scholar استخراج و مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    دندان پزشکان با معاینه بالینی مخاط دهان ممکن است با ضایعاتی که دارای پتانسیل بدخیم شدن هستند، روبه رو گردند. کارسینوم سلول سنگفرشی دهان می تواند نمای بالینی متفاوتی ایجاد کند. ابزارهای تشخیصی از جمله رنگ آمیزی با تولوئیدن بلو و روش های جدید جهت بررسی این ضایعات پیشنهاد شده است. با این وجود در برخی موارد بیوپسی از ضایعه جهت تشخیص قطعی لازم می باشد.

    نتیجه گیری

    تشخیص به موقع ضایعات پیش سرطانی و سرطان دهان منجر به تخریب بافتی کمتر، درمان موفق تر و پیش آگهی بهتر می گردد که در این میان دندان پزشکان عمومی نقش مهمی جهت شناسایی و ارجاع بیماران به متخصصین دارند.

    کلیدواژگان: کارسینوم سلول سنگفرشی، تشخیص زودهنگام سرطان، ابزارهای غربالگری سرطان
|
  • Mohammadjavad Shirani, Ramin Mosharraf, Mahdi Bahrami, Hassan Khajehpour Pages 293-302
    Introduction
    The primary goal in treatment of edentulous patients is satisfaction enhancement. Excessive pressure on denture-supporting tissues results in patient discomfort. Different occlusal schemes are used in the fabrication of complete dentures. In this study after introducing the new buccalized occlusion، pressure level under the denture base is compared between full bilaterally balanced and lingualized occlusions during chewing.
    Materials And Methods
    In this experimental study، three sets of complete dentures were fabricated with different occlusal patterns under simulated in vitro conditions for 5 patients. Then، transmitted stress level from denture base to artificial tissue at the buccal shelf was measured using strain gauge during crushing of carrot cubes and carrot sheets. The mean pressure values were compared with paired-t test using SPSS 16 at p value ≤ 0. 05.
    Results
    The transmitted pressure was significantly higher with full bilaterally balanced occlusion compared to lingualized (p value = 0. 03) and buccalized (p value = 0. 04) occlusion patterns during crushing the carrot sheets. In crushing the carrot cubes، there was no significant differences (p value = 0. 24 and p value = 0. 45). Furthermore، no significant differences were found between lingualized and buccalized occlusion patterns during crushing of carrot sheets (p value = 0. 74).
    Conclusion
    Under the limitations of the present study، lingualized occlusion and buccalized occlusion transmit less pressure to buccal shelves in crushing the carrot sheets.
    Keywords: Complete denture, Dental occlusion, Pressure distribution
  • Tahereh Eskandarian, Rafat Bagheri, Najmeh Mohammadi Pages 303-311
    Introduction

    At present different techniques are used for the removal of carious lesions. Chemomechanical caries removal technique is a noninvasive technique that removes the infected tissue، and at the same time، maintains sound tooth structures and prevents pulpal irritation and patient discomfort. The aim of this study was to evaluate shear bond strength of a two-step self-etch adhesive to demineralized dentin after caries removal in primary molars with Carisolv in comparison with a handpiece.

    Materials And Methods

    In this in vitro study، 60 freshly extracted primary molars with occlusal caries were collected. The samples were divided into two groups. In each group، the teeth were cut in mesiodistal and buccolingual directions to prepare four samples. In group 1، the carious lesions were removed using Carisolv gel and in group 2، they were removed using a bur in a handpiece. Then the teeth were restored with composite resin and Clearfill SE Bond adhesive، using molds measuring 2 mm in height and 1. 4 mm in diameter. The bonding interface underwent a shear strength test in a universal testing machine. Numerical values ​​of shear bond strength (SBS) were calculated for each group، and statistical analysis was performed with t-test using SPSS software program (α = 0. 05).

    Results

    The mean SBS values of Carisolv and handpiece groups were 19. 7 ± 6. 1 and 17. 3 ± 5. 5 MPa، respectively، with no statistically significant differences between the two techniques (p value = 0. 308).

    Conclusion

    Based on the results of the present study، the bond strength of Clearfil SE Bond adhesive to dentin after caries removal using the two techniques (Carisolv and handpiece) did not exhibit significant differences.

    Keywords: Adhesives, Dental cavity preparation, Primary dentition, Shear strength
  • Farideh Bahrani, Reza Derafshi, Fathollah Mazarei, Hamidreza Hemati Pages 312-320
    Introduction
    One of the complications of removable partial dentures is debonding of the acrylic resin from the cobalt-chromium framework. Several factors are involved in this chemical and physical bond. The aim of this study was to investigate the effect of applying primers and sandblasting on bond strength between the metal and the acrylic resin in mesh and ladder-like frameworks.
    Materials And Methods
    In this in vitro study، 30 frameworks with ladder-like design (A) and 30 frameworks with mesh-like design (B) were fabricated. The mesh-like and ladder-like frameworks were each subdivided into three subgroups: 10 specimens in each subgroup were un-treated as the control group (A1 and B1); 10 specimens were sandblasted (A2 and B2)، and 10 were both primed and sandblasted (A3 and B3). Then the acrylic resin base was bonded to metal surfaces and the metal‒resin bond strength was examined by an Instron testing machine and recorded in Newton. Data were analyzed using two-way ANOVA and Tukey test (α = 0. 05).
    Results
    There were significant differences between the three preparation techniques (p value < 0. 001). There were no significant differences between the mean bond strength values of ladder (785. 90 ± 207. 24N) and mesh type (718. 60 ± 216. 83N) frameworks (p value = 0. 133). Mean bond strength values of sandblasting and primer (947. 38 ± 86. 18 N) were significantly higher than those of sandblasting (749. 5 ± 142. 11 N) (p value < 0. 001). Sandblasting resulted in a significantly higher bond strength values compared to the control group (539. 47 ± 164. 09 N) (p value < 0. 001). Sandblasting alone resulted in a 38% increase in bond strength whereas applying primers with sandblasting increased bond strength by 75%.
    Conclusion
    Sandblasting and primer significantly influence resin‒metal bond strength. Subjecting frameworks to a combination of priming and sandblasting produces the highest bond strength.
    Keywords: Acrylic resins, alloys, Removable partial denture
  • Mehrdad Abdinian, Nafiseh Fazelian Pages 321-328
    Introduction
    Considering the diverse uses of panoramic radiographs in dentistry، precise measurement of dimensional changes in each region of the radiograph can be effective in their clinical application. The aim of the present study was to examine the horizontal and vertical magnification of different areas of the jaws on analog panoramic radiographs.
    Materials And Methods
    In this descriptive analytical study، 10 dry human skulls were marked by gutta-percha in different horizontal and vertical dental areas (central، lateral، canine، first and second premolar and first and second molar areas) and radiographs were then prepared from each skull using two analog panoramic machines (Planmeca XC and Soredex Cranex-Tome). Measurement on the skulls and radiographs were independently carried out by two observers. Data were analyzed by SPSS 18 software. Horizontal and vertical magnifications were computed in each region and compared with the values reported by the manufacturer at a significance level of 95%. Inter-class correlation coefficients (ICC) were calculated for each observer and between observers.
    Results
    The magnification means in transverse and vertical dimensions with Planmeca XC were 1. 04 ± 0. 15 and 1. 15 ± 0. 08، respectively، yielding differences of -0. 046 and -0. 15 from the values reported by the manufacturer. The magnification means in transverse and vertical dimensions with Soredex Cranex-Tome were 1. 05 ± 0. 15 and 1. 17 ± 0. 08، respectively، yielding differences of -0. 12 and -0. 24 from the values reported by the manufacturer. The intra-observer and inter-observer ICCs were 98% and 95%، respectively.
    Conclusion
    Under the limitations of the present study، the magnification means in vertical and horizontal dimensions in various regions of the jaws، reported by manufactures، are reliable.
    Keywords: Dry human skull, Panoramic radiography, Radiographic magnification
  • Roshanak Ghafari, Masoud Khabiri, Mahdi Rafieian, Elnaz Khorrami, Shahnaz Nikzad Pages 329-336
    Introduction

    The use of hand-held portable x-ray units is on the rise in dentistry. X-ray equipment operators are worried about being exposed to radiation-induced risks. The aim of this study was to determine the amount of scattered radiation around PORT-XII portable dental radiography device.

    Material And Methods

    In this descriptive study radiation dose measurement was carried out at 6 positions around the PORT-XII radiography unit (over، under، right، left، behind and front at a distance of 1 meter from the unit). Dosimetry was carried out by the Geiger-Muller counter. The setting for all the exposures consisted of 60 kVp، 2 mA، and 0. 3 s and Primax (class E) films. In the current study 15 patients were evaluated. Study data was compared to the annual maximum permissible dose. Data were analyzed by paired t-test and one-way ANOVA using SPSS 18 (α = 0. 05).

    Results

    The measured backscattered radiation at 6 positions around the PORT-XII unit at a distance of 1 meter far from the equipment was below the annual maximum permissible dose of 50 msv. The backscattered radiation behind the PORT-XII unit was less than other sides and the mean was 0. 98 ×10-3 msv، demonstrating a significant difference from other sides (p value < 0. 001). However، other sides were not significantly different from each other (p value = 0. 169). The mean of the measured dose was 0. 002 msv near the unit and 0. 004 mR 1 meter away from the unit.

    Conclusion

    Based on the results of the present study، the measured dose around PORT-XII unit was well below MPD.

    Keywords: Occupational exposure, Radiation dosage, Scattered radiation
  • Rahim Bahrinajafi, Mohammadfazel Pouraboutaleb, Abolfazl Aslani, Peikanpour Mohammad, Omid Fakheran Esfahani Pages 337-348
    Introduction
    Long soft tissue anesthesia in dentistry results in problems such as difficulties in speaking and swallowing، inadvertent biting of soft tissues and a temporary negative influence on patients’ quality of life. Intra-oral injection of phentolamine mesylate is used to decrease local anesthesia duration. Mucoadhesive film containing phentolamine mesylate can be used as a needle-free form of drug to reduce tissue damage and local pain. The aim of this study was to design and evaluate a two-layer film of phentolamine mesylate with one layer containing drug and the other containing a resistant layer for diffusion of the drug in one direction.
    Materials And Methods
    In this experimental study، mucoadhesive polymers and drug were used in the first layer and ethyl cellulose was used in the second layer. Disintegrating agents، osmotic agents and plasticizers were used in first layer. The prepared films were evaluated in terms of physical and pharmaceutical properties including flexibility، thickness، ex vivo adhesion، disintegration time، superficial pH، and drug content and in vitro drug release. The formulation was selected based on standards of previous studies.
    Results
    Of 44 different formulations the mucoadhesive film prepared by mixing PVA and NaCMC polymers and sodium starch glycolate disintegrating agent was desirable in terms of pharmaceutical features and had the highest drug release rate (96%). EC100cps polymer and alcohol as a solvent were selected in order to prepare the second layer.
    Conclusion
    In order to reverse soft tissue local anesthesia in dentistry، producing of phentolamine mesylate mucoadhesive film is possible with suitable pharmaceutical effects.
    Keywords: Local anesthesia, Pharmacy, Phentolamine mesilate
  • Majid Akbari, Mahsa Sharifi, Mohammadjavad Moghaddas Pages 349-357
    Introduction
    Endodontically treated teeth are weaker than intact teeth. Use of fiber-reinforced composite resin posts in the treatment of these teeth can result in an integrated post-and-core complex because of the similarity of physic-mechanical properties of these posts to dentin. The aim of this study was to evaluate fracture resistance of teeth restored with three different types of glass fiber posts.
    Materials And Methods
    Thirty extracted human upper central incisor teeth، which were similar in size، were selected and divided into three groups (n = 10). In all the groups the crowns were sectioned 2 mm above the CEJ and endodontic treatment was carried out. Then HtCo، Anthogyr، Sevenska، and posts were cemented with Panavia cement in groups 1، 2 and 3، respectively، and restored with composite resin. Fracture resistance of the samples was measured in a universal testing machine. Data were analyzed with ANOVA (α = 0. 05).
    Results
    The means of fracture resistance values in HtCo (1)، Antthogyre (2) and Sevenska (3) groups were 564. 74 ± 213. 59، 629. 12 ± 390. 33 and 779. 84 ± 282. 59 N، respectively، with no significant differences between the groups (p value = 0. 285).
    Conclusion
    Restorations carried out with Iranian fiber glass post (HtCo) exhibited fracture resistance similar to two other imported posts.
    Keywords: Composite resin, Endodontically, treated teeth, Post, core technique
  • Farzaneh Shirani, Maryam Sakhaiemanesh Pages 358-368
    Introduction
    Dental caries is one of the most important oral cavity diseases، which initially appears as a “white spot lesion” due to the loss of mineral content. The aim of the current study was to evaluate and compare color changes in sound and demineralized enamel after treatment with remineralizing agents.
    Materials And Methods
    In this in vitro study، 96 sound maxillary incisors were randomly divided into 6 groups (n = 16). Groups 1، 2 and 3 were designated as sound enamel، with groups 4، 5 and 6 as demineralized enamel. The teeth in groups 4، 5، and 6 were demineralized to simulate white spot lesions. Subsequently، Groups 1 and 4 were treated with CPP-ACFP (Casein Phosphopeptide-Amorphous Calcium Fluoride Phosphate)، Groups 2 and 5 with CPP-ACP (Casein Phosphopeptide-Amorphous Calcium Phosphate)، and Groups 3 and 6 with a fluoride mouthwash. All the specimens’ color coordinates were recorded by means of spectrophotometry (based on CIELAB criteria) before and 3 weeks after treatment. Data were analyzed with SPSS 16. 0 using one-way، two-way، and repeated measures ANOVA (α = 0. 05).
    Results
    The mean ΔE for the demineralized groups was 10. 75 ± 4. 21. In the treatment phase، the means of ΔE were 18. 09 ± 7. 53 and 7. 94 ± 4. 35 for the demineralized and sound enamel groups، respectively، with no significant differences between the three treatment agents (p value > 0. 05).
    Conclusion
    Within the limitations of the present study، it seems that treatment with remineralizing agents can cause a significant color change in sound and demineralized enamel، finally resulting in a more acceptable overall esthetic appearance of teeth with white spot lesions. Key words:
    Keywords: CPP, ACP, Dental caries, Sodium fluoride, Spectrophotometry
  • Abbasali Khademi, Naemeh Khademi, Elham Shadmehr Pages 369-377
    Introduction
    Traumatic dental injuries occur in children with great frequency because of falls in schools، fighting or falls during riding a bike، making it necessary to visit a dentist. One of the most serious dental injuries is avulsion in which the tooth completely comes out of the dental socket. In the clinical view the socket is empty or it is filled by a clot. These injuries make the child and the parents extremely anxious because if avulsion is not managed immediately and properly it has dangerous side effect، like loss of the permanent tooth، esthetic problems، loss of self-confidence، malocclusion and malnutrition. The aim of this literature review was to collect the latest guidelines about avulsed teeth. Review Report: Electronic search was carried out in Pubmed and Medline for controlled randomized clinical trials and review articles and American Association of Endodontists guidelines about diagnosis، treatment plan and follow-up of avulsed teeth. Articles were collected until the end of March 2013.
    Conclusion
    Since general dentists face this condition more than others they are in the first line of treatment such children and can pervert most of the side effects with proper treatment. Therefore، having the latest knowledge about diagnosis، treatment plan and follow-up of avulsed teeth is essential for all the general dentists and specialists.
    Keywords: Avulsion, Root canal therapy, Splints, Tooth socket
  • Sayed Mohammad Razavi, Maryam Jafari, Saeedeh Khalesi Pages 378-392
    Introduction

    Oral squamous cell carcinoma is the tenth most common malignant neoplasm. One of the key roles of general dental practitioners is the early diagnosis and referral of patients with oral lesions suspected of being malignant. The aim of this study was to review oral precancerous lesions and the steps necessary for their early diagnosis، especially in the general dental office. Review Report: In this study، PubMed، EBSCO، ISC، Google Scholar and other relevant database were searched for clinical features and differential diagnosis of premalignant lesions from 2000 to 2012. General dental practitioners may encounter oral lesions with a potential for malignancy during routine clinical examinations. Oral squamous cell carcinomas might have different clinical features. Application of toluidine blue staining and other new methods have been suggested for their early diagnosis. However، in some cases biopsies are necessary for definitive diagnosis.

    Conclusion

    Early diagnosis of oral premalignant and malignant lesions decreases tissue destruction and improves the treatment outcome and prognosis. Therefore، general dental practitioners have a key role in the early diagnosis and referral of patients with oral lesions.

    Keywords: Cancer screening tests, Early detection of cancer, Squamous cell carcinoma